Er zijn maar weinig mensen die er nog nooit geweest zijn, maar wist je dat de Bibliotheek in het Wolderhuus veel meer te bieden heeft dan alleen een royaal boekenbestand? We gaan in gesprek met Jeanet Drent; frontoffice medewerker/bibliothecaris van de bieb in het Wolderhuus.
Jeanet zit op haar vaste plekje op de begane grond; de kleine kantoorruimte die uitkijkt op de centrale hal. “Een heerlijke plek tussen alle activiteiten die het Wolderhuus te bieden heeft”, steekt ze van wal. Jeanet zit al meer dan 30 jaar ‘met haar neus in de boeken’, vertelt ze lachend. “Ik ben bibliothecaris en werk sinds 1989 bij de bibliotheek. Ik kan me een leven zonder boeken dan ook niet meer voorstellen.” Jeanet werkt, als vaste kracht, samen met 15 vrijwilligers bijna dagelijks in de bibliotheek.
Meer dan boeken
Jeanet legt uit dat de bibliotheek zich de laatste jaren heeft ontwikkeld tot meer dan alleen de uitleen van boeken. “Zo bieden we iedere woensdagmiddag het ‘Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) aan. Iedereen die vragen heeft over de digitale diensten van de overheid kan die dan bij ons stellen. Denk aan het gebruik van DigiD, het regelen van zorg of allerlei andere manieren waarop de overheid digitaal met inwoners communiceert. In het verlengde daarvan hebben we ook het Digitaal Leerplein. Daarmee bieden we -op maat en individueel- hulp aan iedereen die iets wil leren op digitaal gebied. Bijvoorbeeld hoe je e-mail gebruikt e.d. en je kunt ook terecht met (technische) vragen over je pc, laptop of telefoon of bijvoorbeeld hoe je de online bieb kunt gebruiken. Kortom: voor het oppoetsen van je digitale vaardigheden kun je prima bij ons terecht!”
Taalgevoel
Ook trainingen en spreekuren (donderdagmiddag plus zaterdagmorgen in de oneven week) voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven van de Nederlandse taal worden in de bibliotheek georganiseerd. “Het Taalpunt heet dat. Taalvrijwilligers helpen inwoners met alle facetten van taal”, vertelt Jeanet. Aanspreekpunt is taalhuiscoördinator Wilma Kapitein. Dan denkt ze even na en zegt: “Taalgevoel begint al vroeg. Voorlezen legt de basis voor de taalontwikkeling van kinderen. Daarom werken we met ‘Boekstart’; een leesbevorderingsprogramma voor ouders en kinderen van 0-6 jaar. We hebben voorleesuurtjes in bieb en op de kinderopvang wordt ook aandacht besteed aan voorlezen. Samen werken we aan het verbeteren van de taalontwikkeling.”
Voor lezen geldt het aloude gezegde: jong geleerd is oud gedaan. Jeanet knikt bevestigend. “Absoluut. Bovendien brengen kinderen die vaker lezen minder tijd door achter een schermpje; ook dat is een positieve bijkomstigheid van het lezen van boeken.”
Fijne plek
Jeanet is blij met de huisvesting van de bieb in het Wolderhuus. “We zijn mooi geïntegreerd en we zien mensen die eerder niet in de bibliotheek kwamen. Er is echt een andere dynamiek in het Wolderhuus dan in onze eerdere locatie, maar het is een fijne plek. Heerlijk om te zien dat de inwoners hier kunnen samenkomen.”
Praktische info
De openingstijden van de bibliotheek zijn te vinden op website. Op vaste tijden is er een medewerker aanwezig die je kan helpen bij vragen of om bijvoorbeeld een lidmaatschap af te sluiten. Tijdens maar ook buiten de openingstijden kun je (wanneer het Wolderhuus geopend is) boeken lenen en/of terugbrengen. Je kunt dan gebruik maken van de self service zuil vlakbij de hoofdingang.